הכתבות שלנו

אלרגיה למזון אצל תינוקות וילדים

רגישות ואלרגיה למזון היא תופעה נפוצה אצל תינוקות ומתבטאת בדרכים שונות. אצל תינוקות ישנה רגישות גבוהה יותר למוצרים שונים, ובשל כך מומלץ לחשוף אותם בהדרגה למזון מסוגים שונים בשלב הטעימות. כיצד מזהים רגישות ואלרגיה למזון? כל מה שצריך לדעת בכתבה.

 

מהי אלרגיה?

אלרגיה או רגישות היא תגובת יתר של מערכת החיסון נגד חומרים שונים. במצב נורמלי מערכת החיסון יודעת להגיב כלפי גורמים מזיקים ולחסל אותם. במצב של אלרגיה מערכת החיסון מגיבה תגובה קיצונית נגד חומר שאין בו סכנה לגוף.

 

למה ילדים רגישים?

הרגישות למוצרי מזון שונים משתנה מאוד בין ילד לילד. הרגישויות הנפוצות ביותר בעולם הן לביצים, בוטנים, סויה, חלב, אגוזים ודגים. בישראל הרגישויות הנפוצות ביותר הן לשומשום ונגזרותיו. רגישות למזון מתבטאת אצל כל אדם באופן שונה. ישנן רגישויות שמתבטאות רק בפריחה קלה, ורגישויות שעלולות לגרום להלם אנפילקטי ולמוות. ישנם אנשים שרגישותם למזונות שונים היא גבוהה מאוד כך שכל מגע ולא רק אכילה יכול לגרום להם לתופעות קשות מאוד.

בקרב תינוקות ישנה יותר רגישות למזונות שונים, כאשר מרבית הרגישויות לביצים, חלב וסויה שאופייניות לתינוקות נעלמות מעצמן עד לגיל שש, ורק חלק קטן מהילדים נשארים רגישים למזונות אלה במהלך כל החיים. שכיחות הרגישות למזון אצל תינוקות וילדים היא בין 3% ל5%.

 

אלרגיה למזון אצל תינוקות

 

כיצד בודקים רגישות אצל תינוקות?

על מנת לדעת האם התינוק רגיש למזון מסוים יש לחשוף אותו אליו. בשלב הטעימות חושפים את התינוק לסוג מזון אחד בכל פעם למשך יומיים- שלושה, על מנת לדעת מה גרם לתגובה אלרגית במקרה של רגישות למזון מסוים. במידה ולא נצפתה תגובה אלרגית ניתן להמשיך למזון הבא.

אצל תינוקות הסימנים הראשונים לאלרגיה לחלב מופיעים לרוב בסמוך לחשיפה לחלב- לרוב כאשר התינוק מקבל תחליף חלב על בסיס חלב פרה. אצל 80% מן התינוקות שהיו רגישים לחלב פרה הרגישות תעלם מעצמה עד גיל 3. סימני רגישות לביצים מופיעים במקביל לטעימת ביצה, לרוב סביב גיל שנה.

על מנת לקבל אבחנה סופית לרגישות יש צורך בבדיקה של תבחין עור. תשובה שלילית משמעה שהילד אינו אלרגי למזון. תשובה חיובית לא בהכרח מעידה על אלרגיה, וכדי לדעת בוודאות על רגישות יש צורך בחשיפה למזון תחת בקרה ובדיקת התגובה.

 

מהן תגובות אלרגיות?

תגובות אלרגיות משתנות בהתאם לילד, כאשר לרוב התגובות האלרגיות לא מתרחשות לאחר החשיפה הראשונה למזון אלא לאחר חשיפה חוזרת חשוב לדעת שמחשיפה לחשיפה התגובה עלולה להפוך לקשה יותר. ישנן תגובות מידיות המופיעות תוך מספר דקות מרגע האכילה או החשיפה למזון האלרגני, ותגובות המופיעות לאחר מכן או גורמות לנזק מצטבר.

תגובות מידיות נפוצות הן פריחה, קוצר נשימה והתנפחות. תגובות מאוחרות יותר אצל תינוקות הרגישים לחלב וסויה הן הקאות, שלשול (לעתים דמי), שלשול מתמשך וחוסר שגשוג ועליה במשקל.

אצל ילדים הסובלים מתופעות אלרגיות שונות כמו נזלת אלרגית, אסתמה של העור (אטופיק דרמטיטיס) ואסתמה ישנה שכיחות גבוהה יותר של רגישות למזונות שונים.  

 

כיצד מטפלים בתגובה אלרגית אצל תינוקות וילדים?

חשוב לפנות לגורם רפואי לאחר הופעת התגובה הראשונה על מנת לאבחן את הרגישות ואת חומרתה. במידה והילד מגיב לחשיפה למזון מסוים בהתנפחות וקוצר נשימה יש לפנות במהירות למוקד רפואי לצורך קבלת טיפול. לאחר תשאול ההורים בנוגע לחשיפה למזונות השונים נעשות לעתים בדיקות נוספות כמו תבחיני עור ובדיקות דם. לאחר זיהוי האלרגן יש להימנע מחשיפה אליו, ובנוסף מקבלים ההורים הנחיות להמשך הטיפול בילד. במקרים של אלרגיה חריפה מקבלים ההורים מזרק אפיפן המכיל אנדרלין לצורך הזרקה בשעת חירום.

ילדים הסובלים מאלרגיה חריפה זכאים לסייעת בגן. בנוסף, חשוב ליידע את הצוות המטפל בילד על רגישויות שונות ודרכי הטיפול בהן במקרי חירום.

        

x
x