ויטמין B12 הוא בעל תפקיד מרכזי בהתפתחות תקינה של מערכת העצבים, יצירת תאי דם אדומים הנושאים חמצן לכל אברי גופו של התינוק ותפקיד במטבוליזם של חלבונים ושומנים. ויטמין B12 מושפע מתזונת האם המיניקה ורמתו בחלב יכולה לעלות או לרדת בהתאם לצריכת המזון ו/או תוספי תזונה של האם.
הצריכה היומית המומלצת בתקופת ההנקה היא הגבוהה ביותר – 2.8/מק"ג ליום בהשוואה ל 2.6/מק"ג ליום בתקופת ההריון ו 2.4 מק"ג/ליום לאוכלוסיית הנשים הכללית.
ויטמין B12 נמצא באופן טבעי רק במזונות מן החי, כמו בשר, דגים, ביצים ומוצרי חלב ובמזונות מועשרים כמו דגני בוקר, חטיפי אנרגיה, חלב סויה ועוד.
מי בסיכון לחסר?
נשים צמחוניות וטבעוניות- ככל שצריכת המזון מן החי פוחתת, כך הסיכון לפתח חסר עולה.
נשים שממעטות בצריכת מזונות מן החי
נשים שעברו ניתוח בריאטרי ("קיצור קיבה")
נשים עם מחלות מעי דלקתיות
נשים עם אנמיה ממארת
אם את מזהה אצל תינוקך עיכובים בגדילה ו/או התפתחות או בעיות נוירולוגיות כמו תנועות לא רצוניות ו/או טונוס שרירים נמוך, יש להתייעץ עם איש מקצוע לגבי האפשרות לחסר בויטמין B12 אצל תינוקך.
החסרים מתפתחים במחצית הראשונה לחייו של התינוק, כאשר המאגרים שצבר בתקופת ההריון הידלדלו, ועתה, במיוחד לתינוקות בהנקה בלעדית, המקור היחידי לויטמין זה, הוא החלב שלך. הסימפטומים הקליניים של חסר בויטמין B12 מופיעים לקראת גיל 9 חודשים. בדיקת דם שיגרתית בישראל מתבצעת בין גיל 9-12 חודשים, זמן שבו הסימפטומים הקליניים של חסר בויטמין כבר עלולים להופיע. זיהוי של תינוקות שלא מקבלים מספיק ויטמין B12 במחצית הראשונה לחייהם, יכול למנוע חסרים קליניים בהמשך. בדיקת ויטמין B12 בחלב אם הינה בדיקה שאינה פולשנית ותאפשר איתור מוקדם של תינוקות שבסיכון לחסר קליני כבר במחצית הראשונה לחייהם
חשוב שתדעי:
תזונתך העכשווית משפיעה יותר על רמות ויטמין B12 בחלב שלך מאשר הרמות שלך בדם או במאגרי גופך, כך שגם אם תוצאות בדיקות דם עדכניות שלך מראות שרמת ויטמין B12 אצלך בטווח הנורמה, אין זה מעיד שהרמות שלך בחלב תקינות. נצפו מקרים בהם תינוקות יונקים הראו סימפטומים קליניים של חסר בויטמין B12 ורמות הויטמין בדם האם היו תקינות. אבל אל דאגה, גם אם הרמות שלך בחלב בחסר, החלב שלך עדיין נחשב למזון על עבור תינוקך ואין לו תחליף. אכילת מזונות עשירים בויטמין B12 ו/או לקיחת תוסף תזונה, יאפשרו להגביר את רמת הויטמין בחלב באופן מהיר יחסית.
מאת: נורית קליפר, תזונאית קלינית מומחית בתזונה בהנקה, תזונאית ראשית מעבדות מיימילק וחברת צוות קליניקת מיימילק.