הנקה

כיצד לאחסן חלב אם?

חלב אם הינו בעל יכולות אנטי-בקטריאליות ולכן יחסית עמיד לקלקול.

מצד שני, כתוצאה מחשיפה לפתוגנים, החלב מדלדל בערכו תזונתי ומרכביו החיסונים ולכן מומלץ לאחסון בסביבה מיטבית.

 

לפני שאיבת חלב אם

  • יש לרחוץ ידיים ולנגב במגבת חדשה או במגבת נייר.
  • יש לדאוג לניקיון כלי האחסון. כלי האחסון המומלצים הנם כלי זכוכית, כלים מפלסטיק קשיח או שקיות פלסטיק המיועדות לאחסון חלב אם. טרם השימוש על הכלים להיות נקיים ויבשים
  • רצוי להשתמש במכל אחסון נפרד לכל שאיבה.
  • עדיף לאחסן את החלב השאוב בכמויות קטנות המתאימות להאכלה אחת על מנת לצמצם את הבזבוז.
  • יש לשים על הכלי מדבקה עם תאריך שבו הוצא החלב. במקרה ויש מצב מיוחד באותו יום, כדאי לרשום על השקית לעתיד.

 

המלצות לאחסון חלב אם שאוב

  • אחסון בטמפרטורת החדר: אפשר לשמור חלב אם עד 10 שעות בטמפרטורות חדר של 19-220, ועד 4 שעות בטמפרטורת חדר של 22-250. לא לשים את החלב במקום החשוף לשמש גם בחדר ממוזג. להשתדל להגן על החלב מפני אור.
  • אחסון במקרר: ניתן לשמור חלב אם שאוב במקרר עד 8 ימים (מומלץ אם אפשר להשתמש עד 3 ימים). החלב צריך להיות מאוחסן בחלב האחורי של המקרר במקום מוגן בפני השארת דלת פתוחה.
  • אפשר לערבב חלב הנשאב בזמנים שונים, רק לאחר שקורר במקרר. אפשר להוסיף חלב שקורר במקרר לחלב שהוקפא, כל עוד הכמות שהוספה קטנה מכמות החלב הקפוא הקיימת על מנת למנוע הפשרת החלב.
  •  אחסון במקפיא: אפשר לשמור חלב אם במקפיא הנמצא בתוך מקרר (טמפרטורות שונות של פתיחה חוזרת של דלת המקרר)-עד שבועיים. במקפיא בעל דלת נפרדת מן המקרר (טמפרטורות שונות בשל פתיחה חוזרת של דלת המקפיא)-עד 3-4 חודשים ובמקפיא של הקפאה עמוקה (מינוס 19 מעלות צלזיוס)- 6 חודשים ויותר.
    בכל מקפיא יש להניח את הכלי בעומק המקרר או המקפיא ולא בקדמותו או על מדף בחלק הפנימי של הדלת.

 ichsong

 

הפשרה וחימום חלב אם

  • חימום חלב מקורר: חלב אם, שהיה במקרר, יש לחמם לטמפרטורת החדר בתוך כלי עם מים חמים.
  • חימום חלב קפוא: אפשר להוציא שעה לפני השימוש, ויש לחמם בכלי עם מים חמים, או להפשירו בטמפרטורת החדר או אפשר להוציא את החלב מהמקפיא למקרר ולהשתמש בו בתוך 24 שעות מרגע ההוצאה למקרר.
  • אפשר להשתמש בשאריות חלב שהופשרו בתוך 4 שעות מרגע ההפשרה. לאחר מכן יש להשליכן.
  • במקרה שרוק התינוק נגע בחלב (ז"א שהתינוק שתה מהבקבוק), יש להשתמש בחלב תוך 1-2 שעות.

 אין לחמם את חלב האם במים רותחים או במיקרוגל.

לשומן החלב יש נטייה להיפרד ולצוף למעלה לכן יש לערבב בעדינות חלב אם שהופשר ולבדוק את הטמפרטורה שלו לפני האכלה.

ichsonmis 

 

נכתב עי שרון ברנסבורג צברי, PhD, IBCLC, ד"ר לביוכימיה ויועצת הנקה. שרון היא יועצת בכירה לחברת מיימילק וחברת צוות קליניקת מיימילק.

 

x
x