הכתבות שלנו

טעימות לתינוק

תקופת המעבר מהנקה לאכילת מזון מוצק הוא תהליך הדרגתי, החושף את התינוק לסדרת טעמים, טעימות ומרקמים חדשים. זהו למעשה תהליך הלמידה הראשון של התינוק, באמצעותו הוא רוכש הרגלי גישה לתזונה, הרגלי אכילה והתפתחות תזונתית. תפקיד ההורים הוא לפקח על התנהלות נכונה של תהליך זה.
 

מתי מומלץ להתחיל טעימות לתינוק למזון מוצק?


משרד הבריאות ממליץ להתחיל בטעימות מזון מוצק לקראת גיל שישה חודשים, בשילוב הנקה ובאופן הדרגתי, תוך התחשבות בסימני ההתפתחות של התינוק והעדפותיו. בנוסף ממליץ המשרד לא להציב את דגש תזונת התינוק על מוצרי חלב, היות והם דלים בברזל. מומלץ לתת לתינוק לאכול מוצרי חלב שאינם ממותקים רק לאחר חשיפתו לירקות, פירות ובשר.

בגילאי ארבעה חודשים עד חצי שנה ניתן לחשוף את הילד בהדרגה למזון מוצק, בהנחה שהוא מוכן לכך, ובכמויות מתונות. לאחר גיל חצי שנה, ניתן להגדיל בהדרגה את כמויות המזון עד שמגיעים לכמות המתאימה לארוחה. מומלץ להתייעץ עם רופא הילדים ויועצים בתחנת טיפת החלב בנוגע למועד הנכון להעברת התינוק לתזונה מוצקה.
 

סימנים המעידים על מוכנות התינוק למעבר למזון מוצק


מוכנות הילד למעבר למזון מוצק מתרחשת באמצעות סימנים הגלויים לעין. ניתן להתחיל לחשוף את התינוק מידי יום  לשלוש כפיות של מחיות פירות, ירקות ובשר, בגיל ארבעה חודשים, אך יש להקפיד על כמויות קטנות ביותר, ובשילוב עם תחליפי חלב אם או הנקה. כל תינוק מוכן לתהליך זה בקצב שלו, היות וכל תינוק מתפתח באופן שונה. הסימנים הכלליים המעידים על מוכנות התינוק לתהליך הטעימות החדש, כוללים בדרך כלל:

התעניינות וסקרנות בנוגע למזון. התינוק מתעורר בלילה לעיתים תכופות יותר בשל רעב, וכשהוא רואה מזו הוא מושיט את ידו.

מעבר ממצב שכיבה למצב ישיבה. כשתינוק מתפתח למצב ישיבה, בדרך כלל מגיע גם שלב המוכנות למעבר למזון מוצק.

מועד נכון. מצד אחד, חשוב לחשוף את התינוק למזון מוצק במועד המתאים ולא להכריח אותו לבצע את תהליך המעבר לפני שהוא מוכן לכך מבחינה התפתחותית. מצד שני, התחלה מאוחרת מידי בתהליך, בגיל שנה למשל, עלולה לגרום לתינוק לסבול מחוסרים תזונתיים כגון אבץ, ברזל, וויטמין D. בנוסף, הוא עלול לפתח בעיות תזונה כגון סירוב להתקדם למזונות מוצקים.

תינוק זקוק למזון מוצק למטרות התפתחותיות תזונתיות תקינות. אין מדובר בתזונה נאותה גרידא, אלא אף בפיתוח מיומנויות מטוריקה עדינה, כגון בליעה, גלגול לשון, ותיאום יד ועין.

טעימות לתינוק, תינוקות


תהליך המעבר למזון מוצק אצל תינוקות

משרד הבריאות ממליץ להתחיל את תהליך הטעימות עם מזונות בעלי מרקם מתאים, וכאלו שהם קלים לעיכול, כגון  דייסות מועשרות בברזל, ומחיות של ירקות ופירות העשירים בוויטמין C. חשוב לחשוף את התינוק לצריכת מזונות מועשרים בברזל כגון הודו, בשר בקר, קטניות ודגים.

בישול נכון. יש לבשל את המזון היטב על מנת להפחית את הסיכון לתגובה אלרגית.

הפרדת מזונות. מומלץ לחשוף את התינוק בהדרגה למזונות שונים בנפרד, על מנת לשלול ולהבחין במועד באפשרויות אלרגיה או רגישות. אם התינוק סובל מחום, שלשול, סומק פנים, פריחה או הקאות, יש להתייעץ עם הרופא.

עיתוי ההאכלה. בדרך כלל, מומלץ לחשוף את הילד לטעימות מזון מוצק בשעות בהן הוא ערני ובמצב רוח טוב, כגון בשעות הבוקר.

כפית תינוקות. יש להשתמש בכפית המתאימה לתינוק או אפילו באצבע של האם. תינוקות רבים מעדיפים את מגע האצבע החמים של האם, מאשר טעם הכפית.

ניסיונות שונים. טעמים חדשים כרוכים לעיתים במספר ניסיונות חוזרים ויש לגלות סבלנות להסתגלות הילד לשינוי.

ערנות לתגובת התינוק. אין להאכיל תינוק בתחבולות ובוודאי שלא בכפייה. אווירת ההאכלה והטעימות צריכה להיות חופשייה מהסחות דעת, רגועה וחיובית.
 

x
x