אחד מהחסרונות בהנקה הוא שאין לנו יכולת לדעת כמה התינוק באמת אכל. נשים רבות חוששות שאין להן מספיק חלב ולכן משלבות תמ"ל. הבעייתיות כך היא שככל שהשד מקבל פחות גירוי של יניקה, כמות החלב הולכת ופוחתת.
1. מעקב אחר הגדילה שלו באמצעות מעקב טיפת חלב אחר עקומת הגדילה שלו, העליה הממוצעת במשקל הינה 150 גרם בשבוע החל מהשבוע השני.
2. מעקב אחר צרכים- החל מהשבוע השני ללידה, התינוק צריך לתת שתן בממוצע 6 פעמים ביום וצואה 3 פעמים ביום.
3.תינוק ערני ומתקשר, מבקש הנקה 6-8 פעמים ביום.
4.תינוק שרגוע ורפוי לאחר ההנקה,
5.קול בליעה בהנקה.
6.תדירות הנקה- 8-12 הנקות ביממה נחשבת לתדירות הנקות טובה.
1. חשוב להקפיד על צריכת קלוריות מספקת - ההמלצה היא לצרוך כ1800 קלוריות ביום ולא לרדת מתחת ל1500 קלוריות ביום. צריכה נמוכה מזו עלולה לגרום לפגיעה בייצור החלב.. מולטיויטמין מומלץ לנשים שצורכות פחות מ1800 קלוריות ליום.
2. משקל - נשים בתת משקל, ייצרו חלב דל שומן, נשים בעודף משקל ייצרו חלב עשיר יותר בשומן.
3. הקפדה על שומן בריא בהריון ובהנקה - איכות השומן מושפעת מתזונת האם. נשים שצרכו תזונה רוויה בשומנים רוויים ושומני טראנס, ייצרו חלב שמכיל ריכוז גבוה יותר את חומצות שומן אלו. השומנים המזיקים נמצאים במאכלים המכילים מרגרינה, חמאה, חטיפים, מאפים בורקסים, קרואסונים, מלאווח, ג'חנון, חטיפים, עוגות, עוגיות ושוקולדים.
מומלץ לצרוך שומן חד בלתי רווי כמו טחינה, אבוקדו, שקדים וכו', בשילוב עם מאכלים המכילים אומגה 3 שחיונית להתפתחות המוח והרשתית של התינוק- למשל דגי ים, זרעי פשתן, אגוזי מלך. נטילת תוסף אומגה 3 מעלה את כמות חומצת שומן זו בחלב.
4. תזונה מאוזנת - רכיבי מזון נוספים שמושפעים מהתזונה ומשפיעים על איכות החלב הם ויטמינים ומינרלים כמו -סלניום, יוד, פלואור, מנגן, וויטמין A, D, B6 וB12 תזונה מאוזנת שמשלבת את כל קבוצות המזון אמורה לספק את הכמות המומלצת של ויטמינים ומינרלים אלו.
5. בדיקות דם לאבחון חסרים של ויטמינים ומינרלים - רמות ויטמין B12 וויטמין D- מחסור בויטמין D הוא אחד המחסורים השכיחים באוכלוסיה. גםB12 חסר פעמים רבות כיוון שיש לו מנגנון ספיגה מורכב. נשים שאינן צורכות בשר נמצאות בסיכון גבוה לחסר של ויטמין B12. יש לוודא שאין חסרים תזונתיים באמצעות בדיקת דם ובדיקת התפריט שהוא מאוזן ומכיל רמה מספקת של ויטמינים אלו. במידה ויש חסר, החלב יהיה דל בויטמינים אלו שחשובים מאוד להתפתחות תקינה של התינוק. ניתן לתקן את המחסור באמצעות תזונה מועשרת ולקיחת תוסף מתאים.
חשוב להקפיד על תזונה שעשירה בברזל וסידן. אמנם במידה ויש חסר, החלב עדיין יכיל רמה תקינה של ברזל וסידן אך מינרלים אלו ילקחו מהמאגרים של האם ועלולים להביא לפגיעה בעצם ולאנמיה.
במידה ויש חסר יש לאזן באמצעות התזונה ולקחת תוסף מתאים לאחר התייעצות עם איש מקצוע.
את תוסף הברזל מומלץ להמשיך לקחת בלי קשר לתזונה במהלך ששת השבועות הראשונים לאחר הלידה.
6. ייצור חלב - מעכבים את ייצור החלב: שתיית אלכוהול, עישון במינון גבוה, משקאות המכילים מרווה, חוסר שינה, לחץ. משפרים את ייצור החלב: הנקה, חילבה.
7. נוזלים - ש להקפיד לשתות מספיק ונוזלים – 23 ליטרים, ולהמנע מהתייבשות.
הכותבת, סיגלית פז היא דיאטנית קלינית המתמחה בתזונה בהריון ולאחר לידה.