הכתבות שלנו

המזונות שאסור לאכול בהריון

איך לעבור את ההריון בשלום? הכל על המזונות שאסור לאכול בהריון


בתקופת ההריון חשוב להקפיד ולאכול מזונות שלא יגרמו לנזק לך ולתינוק.
הרעלת מזון שנחשבת למחלה קלה אצל רוב הנשים, יכולה להיות מאוד בעייתית בתקופה זו. מערכת החיסון של העובר עוד לא בשלה, לכן יש חשיבות גבוהה לשמירה על היגיינה בבישול ובאכילה והימנעות מאכילה של מזונות מסוימים בעלי פוטנציאל זיהום גבוה.

מצורפת הרשימה המלאה של קבוצות המזון השונות והמזונות שיש להימנע בכל קבוצה, במהלך תקופת ההריון. להדפיס ולתלות על המקרר.  

1. קבוצת הבשר והדגים
קבוצה זו חשובה מאוד שכן היא מעניקה לגופנו ברזל, B12 ואבץ ומסייעת להגדלת נפח הדם של האם  ולמניעה של אנמיה. כמות ברזל גבוהה ניתן למצוא בעיקר בהודו ובקר.
הדגים מספקים בנוסף  אומגה 3 שבעלת חשיבות גדולה בהתפתחות המוח והרשתית של התינוק.
חשוב להקפיד לאכול מוצרים בקבוצה זו כשהם מבושלים ב-160 מעלות מחשש להרעלה של ליסטריה וטוקסופלזמה.

ממה צריך להימנע כשאוכלים מזונות מקבוצה זו?
• בשרים, דגים ופירות ים שלא מבושלים/ נאים כמו סושי, סשימי, קרפצ'יו, סביצ'ה, טרטר, ביצי דגים, איקרה, דג מלוח, ממרחי בשר מצוננים, צדפות, ופירות ים אחרים שלא מבושלים.
• טעימות של בשר חי בזמן הבישול.
• בשרים ודגים שאינם מבושלים מספיק, בדרגה של  מדיום רייר.
• בשרים ודגים מעושנים כמו פסטרמה, נקניקים, נקניקיות, סלמון מעושן, הרינג, לקרדה. ניתן לאכול אותם במידה ומחממים אותם עד שעולים מהם אדים.
• כבד - ניתן לאכול אך כדאי להמעיט כיוון שמכיל ריכוז גבוה של ויטמין A. אם אוכלים אז עד 100 גרם למנה, ולא יותר מפעם בשבוע-שבועיים.
• דגים גדולים כיוון שהם מכילים ריכז כספית גבוה: סטייק טונה,  דג חרב, כריש , רעפנון, מקינג מקרל, וטיילפיש. טונה בשימורים אינה בעייתית כיוון שמכילה טונה בהירה שלא נחשבת לדג שמכיל ריכוזי כספית גדולים.
• באופן כללי מומלץ לא לצרוך מעבר ל 340 גרם דגים לשבוע. (עד 2 קופסאות טונה לשבוע )

2. קבוצת מוצרי החלב
חשוב לאכול מוצרי חלב שכן הם מספקים כמות טובה של חלבון וסידן. הסידן  חשוב מאוד לבניית השלד של התינוק. גבינות שעשירות יותר בסידן הן ריקוטה וגבינות קשות.

ממה צריך להימנע כשאוכלים מזונות מקבוצה זו?
• חלב ומוצרי חלב שלא עברו פסטור, מחשש לחיידק ליסטריה.
• גבינות עם עובשים
• מוצרים שפג תוקפם

3.

ביצים בהריון


הביצים הן שייכות לקבוצת החלבונים. הם מהוות חלבון חשוב מאוד שכן הוא מכיל את כל החומצות האמיניות החיוניות לנו שהגוף אינו יכול לייצר לבד.

ממה צריך להימנע כשאוכלים מזונות מקבוצה זו?
ביצים לא מבושלות או לא מבושלות מספיק שעלולות להכיל את החיידק סלמונלה.
• ביצה רכה ,צהוב "נוזלי" בחביתות, שקשוקה, ביצת עין.
• קינוחים שמכילים קצף ביצים כמו מוס או טירמיסו שמכיל ביצה לא מבושלת,  מרנג
• טעימות של בלילת עוגה המכילה ביצים
• רטבים לסלט שמכילים ביצים לא מבושלות - כמו רוטב הולנדייז
• מיונז תוצרת בית
• יש להימנע מלרחוץ ביצים כדי שחיידקים לא יחדרו דרך הקליפה פנימה.

 

פירות בהריון


4. ירקות ופירות
קבוצה זו חשובה ביותר שכן היא מספקת ויטמינים, מינרלים, סיבים תזונתיים ונוגדי חמצון רבים. מחקרים רבי הוכיחו שאנשים שצורכי יותר פירות וירקות היו בעלי סיכון נמוך יותר לפתח מחלות כמו מחלות לב, סוכרת, סרטנים שונים ועוד. בתקופה זו של ההריון ישנו יתרון נוסף. מחקרים מצאו שילדים לאימהות שאכלו יותר פירות וירקות בהריון, אכלו יותר מקבוצה זו, והיו פחות בררנים. כתוצאה מכך בריאותם הייתה טובה יותר.
ההמלצה היא לצרוך 5-9 מנות פרי וירק ליום כדי לקבל את כל הוויטמינים הדרושים.
חשוב לשטוף פירות וירקות במים וסבון לפני האכילה.


ממה צריך להימנע כשאוכלים מזונות מקבוצה זו?
• סלטים קרים ממעדניות.
• מיצי פירות  שלא עברו פסטור.
• מיצי ירקות שלא עברו פסטור.
• נבטים לא מבושלים.
• צמחי מרפא למיניהם- בהתייעצות רופא

5. שמנים ושומנים
קבוצה זו מכילה שומנים שמזיקים לבריאות וכאלו שתורמים לו. השמנים הבריאים יותר הם:

שומנים חד בלתי רווים אותם נוכל למצוא באבוקדו, טחינה, שקדים, שמן זית, שמן קנולה.
אומגה 3 - אותה ניתן למצוא בקבוצת השומנים באגוזי מלך, זרעי צ'יה, פשתן.
השומנים הבריאים פחות הם שומנים רוויים ושומני הטראנס שמעודדים מחלות לב וטרשת עורקים הם נמצאים בעיקר במוצרים שמכילים מרגרינה וחמאה, עוגות, עוגיות, גלידות, שוקולדים, בורקסים, ועוד. מומלץ להפחית את צריכתם לשמירה על בריאות כללית.
כדאי גם להפחית צריכה של מזון מטוגן.

 

6. צמחים ותבלינים

ישנם צמחים ועשבי תיבול אשר אינם מומלצים במהלך ההריון. ישנן תופעות כגון התכווצויות או הרפיית הרחם או ייבוש חלב שעלולים להיגרם ממינון גבוהה מידי בצמחים שונים. להלן צמחים ותבלינים מוכרים והשפעותיהם במהלך ההריון.

ג'ינג'ר - מועיל לבחילות בתחילת ההריון אך חשוב להקפיד על מינון נמוך. מותר לשימוש עד חודש 3 בלבד!

רוזמרין, פטרוזיליה, עלי חילבה - לא מומלצים לשימוש במהלך ההריון באופן קבוע פרט לתיבול במזון במינון נמוך.

עלי סטיוויה - לא מומלץ כלל לשימוש במהלך ההריון. עלי הסטיוויה גורמים להרפיית הרחם לכן אפילו לא במינון נמוך.

מרווה, לואיזה, נענע וזוטא לבנה - במהלך ההריון ובתקופה שאחריו לא מומלצים לשימוש. צמחים אלו מעודדים התכווצויות רחם ומייבשים חלב. כוס תה נענע מידי פעם לא מזיקה אך לא באופן קבוע.

חומרים נוספים:
אלכוהול  - יש להימנע מצריכת אלכוהול בזמן ההריון שכן קשור לפגיעה בהתפתחות העובר ופגיעה שכלית. לא ידוע המינון שנחשב לבטוח ולכן משרד הבריאות ממליץ להימנע כלל מצריכת אלכוהול.  
קפאין - הקפאין חודר את השיליה ומגיע לתינוק. קפאין עלול  להגביר סיכון למשקל לידה נמוך בעובר ולהפלה.  לכן מומלץ להגביל את צריכת הקפאין לעד 300 מ"ג קפאין ביום שהם 2-3 כוסות נס קפה, יש לזכור שגם תה, שוקולד, ומשקאות קלים מכילים קפאין.
ממתיקים מלאכותיים –  הממתיקים שנחשבים לבטוחים הם אספרטיים, אציסופלאם K, סטיביה וסוכרלוז.
כדאי להימנע מציקלמאט וסכרין כיוון שהוא חודר לשליה ומגיע לעובר. אין מספיק מחקרים על בני אדם שבדקו את ההשפעה, אך מכיוון שמגיע לתינוק לא מומלץ בשימוש.
בכל מקרה, לא מומלץ להגזים בצריכה של ממתקים מלאכותיים. רוב המחקרים שבדקו את בטיחותם נעשו על בעלי חיים.  אם אין בעיה של סוכרת הריונית עדיף לצרוך סוכר או פירות במתינות.

הקפדה על היגיינה במזון
• במסעדות יש להעדיף לאכול מנות מבושלות.
• יש להקפיד על שטיפת הידיים לאחר הבישול.
• חשוב להפריד בן מזון נא למזון מבושל ומזון הנאכל ללא בישול. למשל להפריד בן בשר נא לפירות, ירקות לחם וכדומה. חשוב להשתמש בקרשי חיתוך נפרדים, אחסון במדפים נפרדים במקרר וכו'.
• להימנע מאכילת מזון שאמור להיות בקירור ולא היה.  כמו גבינות ויוגורטים.
• מזון שבושל, לאחסן מקסימום כעבור שעתיים מהבישול בקירור או הקפאה.
• מזון מקורר יש לחמם עד שעולה ממנו אדים.


הכתבה הינה מהווה המלצה בלבד, ואינה מחליפה ייעוץ תזונתי ו/או רפואי.
הכותבת, סיגלית פז היא דיאטנית קלינית המתמחה בתזונה בהריון ולאחר לידה.
 

 

 

x
x