הכתבות שלנו

איך להפחית בחילות בוקר?


מחצית מהנשים חשות בחילות והקאות בתחילת ההריון.
לרוב התופעות הללו חולפות במהלך הטרימסטר השני. 
למה זה קורה ואיך אפשר להתמודד טוב יותר עם התופעה?

אין תשובה ברורה לסיבה של הבחילות וההקאות.

יש מספר מנגנונים שמוצעים:

1. העליה באסטרוגן מתרחשת ב-12 השבועות הראשונים להריון גורמת להגברת הרגישות לריחות ולכן עלולה לעודד בחילות.
2. עליה בהורמון ההריון HCG
3. ההורמון פרוגסטרון שמופרש בהריון גורם להפחתת תנועתיות מערכת העיכול.
4. תזונה לא מאוזנת שחסרה בויטמין B6  מגבירה בחילות והקאות

בחילות והקאות

מי בסיכון גבוה לחוות בחילות והקאות?
נשים שחוו בחילות והקאות בהריונות הקודמים, נשים שסובלות בחילות בנסיעות, נשים בעלות עודף משקל, נשים שחוות לחץ רב, הריון עם בת, הריון מרובה עוברים.


בחילות בהריון

המלצות להפחתת בחילות והקאות

1. חשוב לאכול בכמויות קטנות כל מספר שעות - צום או הימנעות מאכילה למספר שעות ( מעל 4) גורמת להפחתת רמות הסוכר בדם ומחריפה את הבחילות. לכן חשוב  גם אם יש בחילות לאכול  ארוחה קלה לפני השינה וארוחה קלה בבוקר, כדי לצמצם את צום הלילה. חשוב שהארוחות קטנות כדי שלא יכבידו על מערכת העיכול ויעודדו הקאה.
2. בוקר - חשוב לקום לאט מהמיטה ולאכול משהו קטן ופחמימתי כמו קרקר או עוגיה יבשה.  
3. שמירה על מאזן נוזלים - ההקאות גורמות לאיבוד גדול של נוזלים. חוסר נוזלים עלול להגביר את עוצמת הבחילות ולהביא להתייבשות. חשוב להקפיד לשתות כמויות קטנות במשך היום.  אם שתיה יחד עם  הארוחה גורמת לתחושת כבדות, ומעודדת בחילה, עדיף לשתות בין הארוחות.
4. בחרי במזונות שטובים לך - כמובן שבחירת מזונות אלו מאוד אידיבידואלית וכל אחת מגיבה אחרת אך לרוב

המזונות הנסבלים בקלות יותר עונים לקריטריונים הבאים:

טעם - נטראלי, מלוח או חמוץ נסבל יותר בקלות.  למשל – מלפפונים חמוצים, ירקות מחומצים, פירות חמצמצים, ירקות עם לימון.
ריח- נטולי ריח או תיבול חזק.- למשל -ביצה, שקדים, סלט ירקות.
טמפרטורה - קר או פושר-  למשל גלידה דלת שומן, סורבה, קרטיב.
מרקם חלק - אבוקדו, גבינות, יוגורטים.
הרכב - עשירים בפחמימות, דלים בשומן, וקלים לעיכול. מזונות עשירים בשומן ובסיבים מאטים את ריקון הקיבה ועלולים לעודד הקאות. כדאי להפחית אכילה של מזון מטוגן, ומזון עתיר בשומן כמו בורקסים, בשר מעובד ועוד.
פחמימות לעומת זאת, מתעכלות יותר בקלות ומסייעות לשמירה על רמת הסוכר בדם.  כדאי לשלב מוצרים עשירים בפחמימות כמו קרקרים, בייגלה, פריכיות, צנימים, דגני בוקר, פסטה, אורז, תפוח אדמה וכו'.

5. מזונות שכדאי להפחית:
מזונות ומשקאות עשירים בקפאין- מגרים תנועתיות יתר של מערכת העיכול והקאות- קפה, שוקולד, קקאן, תה, קולה. מזונות בעלי טעם וריח חזקים- מתובלים, מתוקים או חריפים
6. תוספים אפשריים - ניתן לשלב גינג'ר שבעל טעם לימוני. נשים רבות מדווחות שמסייע להפחתת עוצמת הבחילות. ניתן לאכול עד כפית ג'ינג'ר ביום.
7. הקפדה על מנוחה ושעות שינה - חסר שעות שינה ומתח, מגביר את התופעה. לכן חשוב להקפיד לישון 7-8 שעות בלילה, להקפיד על מנוחה, להשתדל להמנע ממצבים שמעוררים מתח במידת האפשר, לשלב פעילויות כמו הרפיה, פעילות גופנית מתונה, מדיטציה ועוד.
8. מומלץ להקפיד על לבוש רפוי ולא לוחץ בזמן האכילה - כך לא יהיה לחץ על איזור הבטן והוושת וקטן הסיכוי להקאה.

רעיונות לארוחות כשיש בחילות:

קורנפלקס וחלב, מלפפון וגבינה, קרקרים עם יוגורט, פסטה/ אורז או פירה, פרי ושקדים, פירות חתוכים כמו נקטרינה, מלון או שזיפים, בייגלה עם  גבינה, כדור גלידה דלת שומן, צנימים עם אבוקדו ולימון,  ביצה קשה ופריכיות
נשים שסובלות מהקאות מרובות צריכות להיות במעקב רפואי ולבצע בדיקה של קטונים בשתן. קטונים נוצרים במצב של תת  תזונה. כאשר אין מספיק פחמימות, הגוף מתחיל לפרק שומן כדי לייצר סוכר עבור תפקוד תקין של המוח. מצב זה מעיד על תת תזונה ודורש טיפול.

הכותבת, סיגלית פז היא דיאטנית קלינית המתמחה בתזונה בהריון ולאחר לידה.

x
x