הכתבות שלנו

איך להתמודד עם צרבת בהריון?


כמעט אין מי שעוברת את ההריון ומדלגת על התופעה הלא נעימה הזו של הצרבת. 
כל אחת יכולה לסבול מצרבת בשלבים שונים, אך לרוב היא מופיעה בסוף הטרימסטר הראשון או בתחילת הטרימסטר השני כשיש לחץ של שק העובר באיזור הסרעפת. הצרבת גורמת לתחושת של צריבה או לחץ באיזור הושת, החזה או הגרון.  


למה זה קורה?
בהריון, מופעל לחץ פיזי של שק העובר על השריר שמחבר בן הקיבה לוושת. הלחץ  גורם להחלשות של השריר, הוא נפתח בקלות ומזון ומיצי עיכול חומציים מהקיבה עולים לושת. גם ההורמון פרוגסטרון שמופרש בהריון מעודד את החלשות השריר הזה. למזלנו, שינוי בהתנהגות והאכילה, יכול לסייע להפחית את תופעה זו.
 

צרבת בהריון

7 טיפים שיעזרו לכם להמנע מצרבת:


1.  צרכי כמויות קטנות - מומלץ לאכול ארוחות קטנות כל מספר שעות. אחת הסיבות לצרבת היא נפח המזון שנאכל. כשאוכלים כמות גדולה של מזון, עלול להווצר לחץ על השריר שנמצא בן הקיבה לושת. הלחץ מעודד את רפיון השריר ואת מעבר המזון מהקיבה לושת.
כדי שזה לא יקרה, מומלץ לאכול יותר ארוחות לאורך היום אך במנות קטנות יותר. למשל במקום לאכול רק שלוש ארוחות עיקריות- בוקר, צהריים וערב, כדאי לאכול 5 או 6 ארוחות בעלות נפח קטן שמפוזרות לארוך היום כל 2-3 שעות.
בנוסף כדי למנוע מצב של נפח גדול של מזון בקיבה, מומלץ להפריד בן השתייה לאכילה. השתיה מדללת את המזון ומקלה עליו לעלות למעלה, לכן  מומלץ לשתות בן הארוחות או אפילו עדיף 10- 15 דקות לפני הארוחה, כך שהנוזלים יספיקו להתפנות מהקיבה.


2. הפחיתי צריכה של מזונות מעודדי צרבת - יש מספר מזונות שמעודדים את החלשות השריר שבן הקיבה לושת לכן מומלץ להפחית את צריכתם או להמנע מהם במידה ואפשר. נסי לזהות את המזונות הספציפים שמעודדים אלך צרבת אצלך ונסי להפחית את אכילתם.
א. כדאי להפחית צריכה של מזונות שומניים,  שמכילים כמות גדולה של שמן, מרגרינה, חמאה, שמנת או מזונות מטוגנים. המזון השמן תפנה לאט יחסית מהקיבה.
ב. מזונת המכילים קפאין כמו שוקולד, קקאו, קפה ותה, גם נמצאו במחקרים כמעודדי צרבת.
ג. מזונות חומציים כמו עגבניות, פירות הדר, חמוצים,  חומץ
ד. מזונות מאוד חריפים כמו מנטה, סחוג, שום, צ'ילי, בצל.


3. לעסי לאט והמנעי מבליעת אוויר- בליעת אוויר מעודדת שיהוקים וצרבת. חשוב ללעוס לאט את המזון, להפחית לעיסה של מסטיק, שתיה של משקאות מוגזים,עישון ושתיה מקשית.


4.תאכלי בנוחות - חשוב לאכול בביגוד נוח ולא לוחץ, על מנת להקל על מעבר האוכל לקיבה.


5. תהי זקופה – חשוב להשאר במנח מאונך אחרי הארוחה. אם שוכבים ישר אחרי הארוחה,
המזון בקלות עולה למעלה, לכן כדאי להשאר בישיבה זקופה או לבצע הליכה איטית.
גם ביצוע עבודות בית קלות בהן מתכופפים מעט, או  פעילות גופנית נמרצת, הן בחירות פחות טובות. מומלץ לאכול לפחות שלוש שעות לפני שינה או ביצוע פעילות גופנית.
במידה ואתם חוששים מצרבת בלילה, מומלץ לישון עם הגבהה
של  2 כריות.


6. שתי הרבה - שתיה מרובה מסייעת להפחתת החומציות ולשמירה על תנועתיות תקינה של הושת.


7. עקבי אחר המשקל< -  במידה ויש עודף משקל, איזון המשקל יכול לסייע להפחית את התופעה באופן משמעותי על ידי הפחתת הלחץ באיזור הושת והקיבה.

 

במידה ויש כבר צרבת מה אפשר לעשות?


לאכול מה שעוזר. גם כאן זה אינדיבידואלי ולכל אחת "יעבוד" מאכל אחר.
כמה דוגמאות למאכלים שיכולים לשפר את ההרגשה:  שקדים, אוכל יבש כמו לחם קלוי או קרקרים, תפוח אדמה, ירקות ירוקים, מלפפונים, אבוקדו, או לשתות  מים באופן איטי.  
למרות הדעה הרווחת, שתיית חלב לא פותרת את הבעיה, אלא רק גורמת להקלה זמנית, ולאחר מכן להחמרה.
במקרה והפתרונות התזונתיים  לא מספיקים, מומלץ להתייעץ עם הרופא המטפל,  ולקחת  תרופות שבטוחות  בהריון ובהנקה.

סיגלית פז, היא דיאטנית קלינית, מומחית בתזונה להריון ולאחר הלידה
 

x
x