הכתבות שלנו

רכיבי התזונה החשובים שיעזרו לכן לעבור את ההריון בשלום, FORTWO

רכיבי התזונה החשובים שיעזרו לכן לעבור את ההריון בשלום


לתזונה נכונה בהריון יש חשיבות מכרעת בהריון על מנת לספק לתינוק את כל הדרוש לו להתפתחות תקינה. חלק מהרכיבים ניתן לספק על ידי התזונה בלבד, וחלק לא.  חשוב להיות ערניים, ובמידה והתזונה לא מספקת את כל הדרישות התזונתיות, להשלים אותן באמצעות התוסף הנכון. צריכה מספקת של ויטמינים ומינרלים מסייעת להפחית סיבוכים, ומספקת את צרכי התינוק והאם.

רכיבי התזונה החשובים במהלך ההריון

חומצה פולית

חומצה פולית היא ויטמין השייך לקבוצת ויטמינים מסוג B. הוא חשוב בתקופת הפוריות ובתקופת ההריון בפרט. הוא משתתף בתהליך יצירת כדוריות הדם האדומות אצל האם ובכך מונע אנמיה,  משתתף בחלוקת תאים והתמיינותם, בגדילת השליה ועיקר חשיבותו נובעת מכך שמסייע להתפתחות עצבית תקינה של העובר.
מחקרים מראים שהוספתו לתזונת נשים הרות מפחיתה ב70% את הסיכון למום בתעלת העצבים של התינוק. ההמלצה היא לצרוך תוסף של 400 מק"ג לפני ההריון ולהמשיך לאורך ההריון, בנוסף לצריכה של כ200 מק"ג מהמזון.

מקורות  טובים לחומצה פולית הם:
ירקות עליים כמו  תרד, כרוב, חסה, רוקט, אספרגוס, ברוקולי, קטניות, פירות, ולחמים ודגני בוקר מועשרים. יש חשיבות רבה לקחת את התוסף שכן צריכה מהמזון בלבד לא מספיקה., וגם לא ברור כמה באמת נספג מהמזון.



ברזל

ההמלצה לנשים בהריון היא להגיע לצריכה של 27 מ"ג ברזל ביום.
בהריון, יש ייצור מוגבר של דם אצל האם ובשילוב עם צרכי העובר, ההדרישה לברזל עולה פי 2.  
חוסר ברזל יכול להביא לחוסרים אצל האם, להתפתחות אנמיה, לעודד לידה מוקדמת ומשקל ילוד נמוך, ואף להביא לפגיעות קוגניטיביות אצל העובר.  העובר צריך את  הברזל כדי להתחיל לצבור מאגרים משלו, להם יזדקק לאחר הלידה.
מומלץ לעקוב אחר רמת הברזל וההמוגלו בין באמצעות בדיקת דם, ובאיזור שבוע 9-12 להתחיל לקחת תוסף ברזל, בשילוב עם תזונה עשירה בברזל.

מזונות עשירים בברזל
: בקר, הודו, דגים, קטניות, טחינה, ירקות ירוקים, דגני בוקר מועשרים.

ברזל מן החי נספג טוב יותר בגופנו. כדי לעזור לברזל הצמחי להספג, מומלץ לשלב אותו עם ויטמין C שנמצא ב גמבה, עגבניה, פירות הדר, תותים, קיווי, גוייבה.
קפאין מפחית את ספיגת הברזל ולכן מומלץ להמנע משתיה של תה, קולה, קפה ואכילת שוקולד עם הארוחות.  את התוסף, מומלץ לצרוך את התוסף על בטן ריקה,  ולקחת אותו בנפרד מתוסף שמכיל אבץ וסידן, ומארוחה חלבית כיוון שהם מפחיתים את הספיגה שלו.


סידן

ההמלצה היא לצרוך 1000 מ"ד סידן ביום. הסידן דרוש על מנת על מנת לספק חומרי בניין לבניית השלד של התינוק, מבלי לפגוע בשלד של האם, לבניית השיניים, תהליכי קרישה  ולפעילות עצבית ושרירית תקינה. חשיבות נוספת של סידן, היא בשמירה על לחץ דם תקין בהריון.

מזונות העשירים בסידן-
  חלב ומוצריו,טופו,סרדינים, טחינה,כרוב, כרובית, ברוקולי, שעועית ירוקה, שקדים, חסה, תאנים ומוצרים מועשרים. בדומה לספיגה של הברזל, גם כאן צריכה של ויטמין C מגבירה את הספיגה וקפאין, מפחית אותה.

במידה ולא מגיעים להמלצות הללו, כדאי לשלב תוסף. את התוסף חשוב  לקחת בהפרש של  שעתיים מארוחה שמכילה מוצרי חלב כיוון שהגוף יכול לספוג כמות מוגבלת של סידן בכל פעם.
חשוב לוודא שרמת ויטמין D תקינה, כיוון שויטמין D מסייע לספיגת הסידן.


אומגה 3

ההמלצות לנשים הרות הן לצרוך 1.4 גרם של אומגה 3 ביום.
מומלץ להגיע להמלצות אלו לאורך כל ההריון וגם בהנקה. יש חשיבות גדולה יותר בטרימסטר השלישי . בתקופה זו יש גדילה מואצת של ומערכת העצבים המוח והרשתית, וכדי שהגדילה תתבצע באופן תקין, יש צורך לקבל כמות מספקת של אומגה 3, ובעיקר את הצורות הפעילות DHA ו EHA.  
מספר מחקרים מצאו שיש קשר בן רמות DHA  ליכולת הקוגניטיבית של התינוק, רמת IQ, זכרון, חדות ראייה וגם למשך הריון ומשקל לידה תקינים. יש לו חשיבות גם לשיפ8ור בריאותה של האם על ידי כך שהוא מסייע בהפחתת לחץ הדם, הקרישיות, ומפחית סיכון לדכאון אחרי לידה.
כדי להגיע להמלצות אלו מומלץ לצרוך פעמיים בשבוע דגים. במידה ולא מגיעים להמלצות אלו או רוצים להיות בטוחים שמגיעים לצריכה המומלצת, אפשר להעזר בתוסף. כדאי שהתוסף יכיל -300- 200 מ"ג של DPA.
במזון - ניתן למצוא אומגה 3 בדגי ים קרים- סלמון, הליבוט,מקרל, אנשובי, אמנון, הרינג, בס, פורל. מומלץ לצרוך עד 340 גרם דגים בהריון מחשש לעודף כספית. הבעיתיות צריכת דגים היא שאיננו יודעים כמה אומגה 3 יש באמת בדגים הנאכלים.  

אומגה 3 קיימת גם במקורות צמחיים: שמן פשתן, זרעי פשתן טחונים, אגוזי מלך,מרווה, שמן קנולה.אומגה 3 צמחית,  בעלת יעילות נמוכה בהשוואה לאוומגה 3 הניתנת מן החי, כיוון שהיא לא מגיעה בצורה הפעילה כפי שמופיעה בדגים או בתוסף, והיכולת שלה לעבור לצורה הפעילה שגופנו צריך נמוכה.   
 
הכתבה מאת: סיגלית פז, היא דיאטנית קלינית, מומחית בתזונה להריון ולאחר הלידה

לחצי לצפייה בכתובת נוספות בתחום הבריאות וההריון

 

x
x